U periodu od 5. do 7. maja 2015. godine u Vili Nova de Cerveira u Portugalu, održan je 9. sastanak mreže zaštićenih područja koja imaju Evropsku povelju za održivi turizam pod radnim nazivom „The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas, Challenge 2015 – 2020“ (Evropska povelja za održivi turizm u zaštićenim područjima, Izazov 2015-2020. godine).

ESCT maj 2015_1a

Svake dve godine se održavaju sastanci u okviru Europark federacije sa temom Evropske povelje za održivi turizam, a ovaj je bio jedinstvena prilika za novo nagrađena zaštićena područja da razmene iskustva i predstave svoj rad u održivom turizmu. Učešće na ovom skupu imalo je preko šezdeset predstavnika zaštićenih područja iz najrazvijenijih ECST zemalja, Francuske, Italije, Španije i Portugala, novo nagrađenih zaštićenih područja iz Hrvatske i Srbije među kojima je bio i predstavnik JP Vojvodinašume i drugih zemalja.

ESCT maj 2015_1

Kroz pozivne referate i praktične radionice sagledano je kako ići napred u okviru Evropske povelje za održivi turizam i kako ona doprinosi efikasnijem korišćenju resursa, zelenoj i konkurentnoj, „low-carbon“ i klimatski elastičnoj ekonomiji.