Skup je održan u intervalu 12-18. jul 2009. godine u organizaciji World Forestry Center po programu International Educators Institute u Portlandu, država Oregon, USA. Program International Educators Institute je jedinstveni profesionalni razvojni program za iskusne lidere u oblasti istraživanja šuma i obrazovanja o životnoj sredini, koji su spremni da se prepuste naprednim efikasnim predavanjima i učenjima o pacifičkim severozapadnim i svetskim šumama. Smeštaj je bio organizovan u Menucha odmaralištu i konferencijskom centru udaljenom oko 30 km od Portlanada u predivnoj klisuri Columbia River, jedne od najvećih reka u tom delu USA. Učešće na ovom skupu imalo je trinaest predstavnika domaćina, pet predstavnika Kine i po jedan predstavnik iz Meksika, Kameruna, Benina, Kosta Rike, Nepala, Nemačke, BiH i Srbije. Predstavnik naše zemlje i našeg Preduzeća bio je mr Miljan Velojić. Direktor edukacije je bio Rick Zenn, a program menadžer Angie DiSalvo iz World Forestry Center-a.

U nastavku teksta dat je raspored obaveza i aktivnosti po danima trajanja radionice, odnosno programu treninga sa najvažnijim i najznačajnijim detaljima.

Nedelja, 12. jul – Susret sa učesnicima programa, upoznavanje sa timom International Educators Institute-a, kao i prikupljanje osnovnih informacija i orijentacija u radionici.

Ponedeljak, 13. jul – Obilazak nacionalnog parka Larch Mountain i vodopada Multnomah Falls.

Utorak, 14. jul – Obilazak Mt. St. Helens nacionalnog vulkanskog spomenika i Weyerhaeuser šuma sertifikovanih po SFI programu.

Sreda, 15. jul – Poseta indijanskom rezervatu Warm Springs i njihovom muzeju, uključujući i lokalnu fabriku za primarnu preradu drveta i FSC sertifikovane šume bora Pinus ponderosa.

Četvrtak, 16. jul – Putovanje kroz predivnu klisuru reke Columbia i poseta kranu za istraživanje i praćenje sklopa šume u US Forest Service Wind River.

Petak, 17. jul – Obilazak urabanih šuma u delovima parkova u Portlandu, poseta World Forestry Center-u i World Forestry Center Discovery Museum-u sa ocenom radionice i zaključnim razmatranjima.