U okviru projekta „Obnova vlažnih staništa na području Mure, Drave i Dunava“, 24. i 25. oktobra WWF je organizovao posetu novinara Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“, jednom od poslednjih preostalih rečnih plavnih područja u Srbiji. Projekat je započeo u januaru 2011. godine i deo je šire inicijative za obnovu vlažnih područja uz Dunav. Obuhvata obnovu vlažnih livada i bara na području Štrpca u Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje” i obnovu ribnjaka Podunavlje u Parku prirode „Kopačk rit“ u Hrvatskoj.

 Ovom prilikom, novinari su upoznati sa impresivnim predelima prirodnih staništa, biljnim i životinjskim svetom ovog područja, kao i značajem rezervata za ljude koji žive na ovom području. Uz obilazak terena, novinari su se takođe upoznali i sa rezultatima radova na projektu, uverivši se u dragocenost biodiverziteta Gornjeg Podunavlja.

 WWF je obnovio ovo stanište i ponovo uspostavio ekološke funkcije bara i vlažnih livada u saradnji sa Javnim Preduzećem „Vojvodinašume“, upravljačem zaštićenog područja SRP „Gornje Podunavlje“, kao i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljsvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

„Vlažna područja su izuzetno važna za biološku raznovrsnost i osiguravaju mnoge dobrobiti i ekosistemske usluge, poput odbrane od poplava, vode za piće, pročišćavanja vode, turizma i rekreacije, itd. Cilj WWF-a je da zaštiti i obnovi plavna područja i močvare Dunava za dobrobit i ljudi i prirode. Naše aktivnosti su usmerene posebno na srednji i donji tok Dunava i njegove glavne pritoke, gde je preostalo najviše plavnih i močvarnih područja s velikim potencijalom za obnovu“, izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF-ovog programa za Srbiju.

 “Revitalizacija lokaliteta “Štrbac” ima za cilj očuvanje vrsta kroz restauraciju staništa, očuvanje prirodnih izvorišta vode, kao i poboljšanje ponude eko-turizma u SRP “Gornje podunavlje”. Planirane aktivnosti su uspešno realizovane mehaničkim uklanjanjem žbunaste vegetacije zajedno sa korenom i iznošenjem materijala izvan granica rezervata, a u skladu sa Uslovima zaštite prirode izdanim od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode“, kaže Đorđe Šimuinovački, pomoćnik direktora za šumarstvo i lovstvo u JP “Vojvodinašume”.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku kompanije Coca-Cola, sa kojom WWF višestruko sarađuje u cilju obnove vlažnih staništa duž Dunava.

„Coca-Cola širom sveta ukazuje na važnost održivog razvoja i razumnog raspolaganja vodom. 2007. godine, obavezali smo se da ćemo do 2020. lokalnim zajednicama i prirodnoj sredini vratiti količinu vode koju koristimo u proizvodnji svojih pića i ostalim proizvodnim postupcima. Smanjujemo procenat iskorišćavanja vode uz povećanje efikasnosti za 20 posto, radimo na usklađivanju svih proizvodnih procesa upotrebe vode i vraćanja vode u životnu sredinu, shodno standardu koji u potpunosti podržava vodeni život, i trudimo se da nadoknadimo iskorišćenu vodu, podržavajući projekte za razvoj lokalne zajednice i zaštitu prirode. Jedan od takvih projekata je i projekat obnove vlažnih staništa na Gornjem Podunavlju”, rekla je Milica Stefanović, rukovodilac odeljenja za komunikaciju i odnose sa javnošću Coca-Cola kompanije.