Sredinom oktobra u okviru akcije “Zasadi drvo” koja se sprovodi u saradnji sa Adria Media Grupom i DM drogerijama, održan je panel pod nazivom “Šumarstvo je profesija budućnosti” na kojem je učestvovao i izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj dr Marko Marinković.

Panel je obuhvatio dve teme: 1) Kreiramo radna mesta za profesiju budućnosti i 2) Profesija budućnosti za sve sfere privrede.

Na panelu je istaknuto da možda šumarstvo nije najtraženija ali će biti jedna od prepoznatih profesija u budućnosti zbog sve većih pritisaka na ovaj resurs sa jedne strane, a sa druge strane zbog sve jasno izraženog značaja i uloge šuma i šumarstva u “krizama” u kojima se nalazimo (klimatska, obnovljivih izvora energije, biodiverzitetska, zdravstvena tj. zdravlje ljudi i dr.).

Izvršni direktor dr Marko Marinković je naglasio da privreda treba da ulaže u nauku i obrazovanje i da mladima treba dati do znanja da profesije u vezi sa šumarstvom nisu uvek lake ali su lepe i da ih mladima treba približiti posebno kada se uzme u obzir da je drvna industrija treća po snazi u Srbiji. On je naglasio da retko gde postoje profesije poput šumarskih koje predstavljaju simbiozu profesionalnog rada i boravka u prirodi što se kod drugih profesija retko nalazi odnosno da je to privilegija koju većina drugih struka ne može da ponudi. On je dodao i da su šumarstvo i profesije u vezi sa njim već dugo deo naše nacionalne tradicije. Takođe, je istakao i  pozitivan primer kada je reč o saradnji privrede i nauke i konkretno Šumarskog fakulteta i JP “Vojvodinašume” a to je sasvim izvestan posao najboljim inženjerima šumarstva i najboljim diplomiranim studentima.

Treba napomenuti da su šumarski stručnjaci promenili način gazdovanja šumama, kao i prioritete, kako bi odgovorili na širi spektar potreba i vrednosti. Ovo proširenje vrednosti koje društvo priznaje šumi, postavilo je nove i povećane zahteve pred šumarske stručnjake i proširilo šumarsku profesiju, tako što je obuhvatilo potpuno nove discipline.

Može se reći da karijera u šumarstvu pruža pristup jedinstvenim i zanimljivim tehnologijama i daje mogućnost upoznavanja i ovladavanja veštinama i znanjima koja ne karakterišu druge profesije.

Poruka svih učesnika panela jeste da je šumarstvo budućnost jer je drvo obnovljiv izvor, da to nije samo muška struka nego da u njemu ima mesta i za dame i da je reč o važnom segmentu, jer je primat jedne nacije očuvanje šuma za generacije koje dolaze. 

Snimak ovog panela možete pogledati na sledećem linku:

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3552615/uzivo-od-10-na-kuriru-pratite-panel-zasadi-drvo-profesija-buducnosti-kreiramo-radna-mesta-za-profesiju-buducnosti