Deset godina napora za očuvanjem ritova. U malom mestu Ort and der Donau udaljenom oko 30 km od Beča su se na proslavi desetogodišnjice proglašenja Nacionalnog parka «Donauauen» sakupili predstavnici zaštićenih prirodnih dobara iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije i Hrvatske. 26. oktobra su u dvorištu ondašnjeg piktoresnog dvorca organizovani «Dunavski susreti» kojima je ovo ritsko prirodno dobro želelo svojim posetiocima i prijateljima, uz obeležavanje rođendana, pružiti i mogućnost upoznavanja celog srednjeg Podunavlja.

Tako su organizatori, predvođeni direktorom nacionalnog parka Karlom Mancanom, predstavnicima lokalne samouprave i vlade pokrajine Donja Austrija, iz svake od ovih zemalja pozvali predstavnike upravljača rezervata i nacionalnih parkova koji se nalaze uz Dunav, izrađivače tradicionalnih ručnih i zanatskih radova, kao i tradicionalnih jela i muzičke grupe koje sviraju tradicionalnu muziku. Pred oko 1000 gostiju su se, tako, izmenjivale čestitke, muzički i scenski performansi, a gosti su imali prilike osetiti miris prirode i tradicionalne kuhinje.

Srbiju su predstavljali predstavnici JP «Vojvodinašume» koje se stara o rezervatu prirode «Gornje Podunavlje», našem najvećem zaštićenom podunavskom prirodnom dobru, predstavnici dva sela koja se nalaze na obodu rezervata, Bačkog Brega i Bačkog Monoštora, koji su nudili tradicionalna jela i zanatske proizvode, i tamburaški orkestar «Brankovo kolo» iz Sremskih Karlovaca. Toplo pozdravljeni od strane organiztora, učesnici ove proslave iz Srbije su u svojoj čestitki koju je direktoru nacionalnog parka uputila Elizabeta Stanić Vojnić Hajduk iz JP «Vojvodinašume» preneli želje za još puno uspešnih godina u zaštiti prirode i spremnost za saradnju i primenu austrijskih iskustava i u upravljanju zaštićenom prirodom kod nas.

NP «Donauauen» je proglašen zaštćenim dobrom 1996., nakon masovnih protesta lokalnog stanovništva pored jedinog preostalog slobodnotekućeg dela toka Dunava protiv planirane izdradnje hidrocentrale čije bi akumulaciono jezero potpuno uništilo bogatu prirodnu baštinu preostalih podunavskih ritova u donjoj Austriji. Danas je ovo prirodno dobro regionalni lider u zaštiti prirode u celom regionu, beleži posetu od oko milion gostiju godišnje, zapošljava veliki broj lokalnih vodiča i stručnjaka i prednjači u projektima obnavljanja narušenih i zanemarivanih ritskih ekosistema iskljušivo radi dobrobiti prirodne baštine.