U okviru projekta “Zaštita rečnih vlažnih staništa duž Dunava kroz adaptibilni menadžment”, Ecolibri-Bionet – nezavisna agencija za očuvanje biodiverziteta i održivi razvoj iz Beograda, uz podršku i pomoć fondacije BBI-Matra Vlade Kraljevine Holandije (Support Scheme Action Plan BBI-MATRA 2005-2008), u periodu od 02. 10 do 04. 10. 2006. god., organizovao je u Karađorđevu radionicu “Kako poboljšati upravljanje Bukinskim ritom”. Pored predstavnika našeg preduzeća (dr Zoran Tomović, mr Miljan Velojić – direkcija i dipl. inž. Elizabeta Stanić Vojnić Hajduk – ŠG Sombor), na ovom skupu su učešće uzeli stručnjaci iz oblasti upravljanja vodama, gazdovanja šumama, zaštite prirode i turizma iz naše zemlje, kao i istaknuti evropski eksperti za ova pitanja.

Program radionice je obuhvatio integrisano planiranje i upravljanje, kao i učestvovanje u planiranju (1. dan), unapređenje upravljanja vodama (2. dan) i unapređenje šumarstva – održivo gazdovanje šumama (3. dan). U okviru integrisanog planiranja i upravljanja, prezentacije su imali Henk Zingstra i Esther Koopmannschap (International Agricultural Centre, Wageningen – Centar za međunarodnu poljoprivredu iz Holandije). Na primeru planiranja upravljanja Bukinskim ritom – pristup, principi i primeri dobre prakse, učešće su uzeli svi prisutni kao zainteresovane strane (stakeholders). O unapređenju upravljanja vodama i zahtevima Evropske Unije, tačnije zahtevima okvirne direktive o vodama (Water Framework Directive) i poboljšanju upravljanja vodama sa stanovišta potrebe zaštite prirodnih uslova, govorio je Erik Quemer (Alterra, Wageningen – Holandija).

Unapređenje šumarstva, preko FSC sertifikacije održivog gazdovanja šumama u skladu sa uslovima zaštite prirode i metoda procene prirodnih vrednosti šumskih sastojina/staništa, predstavila je Karina Kitnaes (Orbicon – bio/konsultant i Soil Association Woodmark – ocenjivač iz Danske).